Auteur: Eduard Esch – laatst bijgewerkt 31 maart 2023
Het is een goed idee om het reinigen van je tong op te nemen in je dagelijkse mondhygiëne. In dit artikel gaan we kijken naar het nut van je tong schrapen en hoe je dat moet doen.
Witte tong
De vieze witte of gelige laag op je tong is een mix van bacteriën, speeksel en voedselresten. Qua samenstelling is het vergelijkbaar met tandplak, maar dan op je tong. Op je tong wordt de aanslag geen tandsteen, maar bij verwaarlozing leidt het wel tot problemen als een slechte adem en een vieze smaak in je mond. Een kweekplek voor schadelijke bacteriën op je tong is uiteraard ook niet best voor het evenwicht van de mondflora.
Diverse factoren helpen mee aan het ontstaan van witte aanslag op je tong:
- Allereerst natuurlijk een gebrekkige mondhygiëne. Als je je tanden niet goed poetst en flost nemen de schadelijke bacteriën in je mond in aantal toe en vinden een vruchtbaar leefmilieu op de achterkant van je tong.
- Hoe ruwer je tong is, en bij de meeste mensen is de achterkant van de tong heel ruw, hoe meer bacteriën en rommel er tussen de papillen kunnen blijven hangen.
- Zelfs als je je gebit goed verzorgt kun je een witte tong krijgen. Dat gebeurt als je de verkeerde mondzorg-producten gebruikt, die agressieve bestanddelen of dubieuze chemicaliën bevatten. Ook dit verstoort het evenwicht van de mondflora zodanig dat schadelijke bacteriën de overhand krijgen en zich ook op je tong vestigen.
- Hetzelfde geldt voor droge mond-klachten. Te weinig speeksel geeft meer kans op een witte of gele tong. Zuurstofrijk speeksel is de natuurlijke bescherming voor je gebit en mondholte en een tekort verstoort de mondflora en werkt verzurend. Dat is in het voordeel is van de schadelijke bacteriën die deel uitmaken van de witte tongaanslag.
Meestal is witte of gele aanslag op de tong een kwestie van een verstoorde bacteriehuishouding in de mond. Dit is met de juiste middelen vrij eenvoudig te verhelpen. Een enkele keer duidt een witte tong op een infectie, bijvoorbeeld een orale schimmelinfectie genaamd. Nog zeldzamer zijn ernstigere aandoeningen. Ingeval van ziekte raadpleeg je uiteraard je huisarts.
Hoe kun je je tong het beste schoonmaken?
Om te beginnen hoe je het niet moet doen: namelijk met je tandenborstel. De borstelharen van een tandenborstel zijn te grof en te hard voor het zachte tongweefsel. Ook is de kop van je tandenborstel te hoog om achterop je tong te komen. Hoe verder naar achter, hoe meer witte tongaanslag je moet weghalen en met je tandenborstel zul je daar niet bijkomen zonder te kokhalzen.
Gebruik dus altijd een tongschraper of een speciale tongborstel met fijne zachte borstelhaartjes. Nog beter: een tongreiniger die zowel een borstel als een schraper bevat.
De beste manier: een tongborstel en tongschaper in één
De tongreinigers van RyttPro en JuliBrite zijn ongekend effectief. Zij bestaan allebei uit een tongschraper en tongborstel in één.
Hoe gebruik je deze tongreinigers?
- Steek je tong zo ver mogelijk uit en breng met het genopte handvat een beetje RyttPro Gum & Tongue Foam of JuliBrite Tongue gel achter op je tong aan. Deze speciale gel of foam bestrijden de schadelijke bacteriën die diep tussen je tongpapillen verstopt zitten, maar verstoren het evenwicht van de mondflora niet.
- Borstel je tong met de borstelkant door hem rustig en zover mogelijk achterop je tong heen en weer te bewegen.
- Laat de gel of foam even een minuut inwerken, spoel de borstel goed af en draai de tongreiniger om.
- Zet nu de schraper-kant van de tongreiniger achter op je tong. Zet wat druk op de schraper zodat je je tong plat drukt. Veeg de witte aanslag langzaam van achter naar voren van je tong en herhaal dit een aantal keren.
- Poets je tanden en spoel je mond met een mondvriendelijk mondwater. Ook dit is verkrijgbaar van RyttPro en JuliBrite.
Bergenfeld Tongue Serum, de finishing touch
Als je last hebt van een hardnekkige witte tong of er gewoon snel van af wilt zijn, kun je nog iets extra’s doen. Sprenkel een paar druppeltjes Bergenfeld Tongue Serum achterop je tong.
Natuurlijk bevat dit serum ook een veilige formule, die de schadelijke bacteriën en hun stinkende gassen elimineert maar de nuttige microben en daarmee het natuurlijke evenwicht van de mondflora ongemoeid laat. Spoel je mond hierna niet na. Het beste kun je dit doen voor het slapen gaan om maximaal van het diep reinigende effect te profiteren.
De voordelen van een schone tong voor je mond
Een gezonde tong is roze of lichtrood van kleur. Er leven tussen de smaakpapillen bacteriën en andere microben, die deel uitmaken van de mondflora. Als deze uit evenwicht is krijgen de schadelijke anaerobe bacteriën de overhand. Zij vormen samen met minuscule voedselresten en speeksel een vieze witte laag, die een stinkende adem en een vieze smaak veroorzaken.
Door je tong dagelijks te reinigen verwijder je deze bacteriën en aanslag. Het levert je veel op:
- Een frisse adem doordat de bacteriën die stinkende zwavelgassen produceren worden verwijderd
- Je proeft je eten beter, wat beter is voor je spijsvertering
- Je mondgezondheid wordt beter doordat de mondflora weer in evenwicht komt. Minder bacteriën betekent ook minder cariës (gaatjes), tandvleesontstekingen en amandelstenen
De voordelen van je tong reinigen voor je gezondheid
Dagelijks je tong reinigen is niet alleen goed voor je mond, je gebit en je adem. Het heeft ook een gunstig effect op je algehele gezondheid. In de eeuwenoude Indiase Ayurvedische geneeskunde is het verwijderen van “ama”, de witte tongaanslag, een bekend ritueel. Het werd en wordt aanbevolen voor iedereen om een goede gezondheid te behouden.
De laatste decennia wordt dit ook door de Westerse wetenschap bevestigd. Diverse studies naar parodontitis en een slechte adem tonen aan dat tanden poetsen en tong reinigen effectiever is dan alleen de tanden poetsen.
Sommige wetenschappers gaan nog veel verder. Dr. Nathan Bryan zegt bijvoorbeeld dat het reinigen van de tong de gunstige bacteriën in de mondholte ten goede komt. Deze produceren nitriet, dat wordt opgenomen in het speeksel. Slik je dit speeksel door, dan vermengt het zich met maagzuur en vormt stikstofmonoxide. Deze stof beschermt de verschillende weefsels in het lichaam, variërend van je organen tot je huid, tegen de effecten van veroudering. Daarom is het volgens hem belangrijk om de mondflora gezond te houden.
Bronnen
Health Line: 5 Reasons to Scrape Your Tongue and How to Do It
National Library of Medicine: Relationship between halitosis and periodontal disease – associated oral bacteria in tongue coatings