Auteur: Huberta Boshaven – laatst bijgewerkt dinsdag 12 april 2023

Heb je last van tandsteen en wil je, uit kostenoogpunt, proberen om dit zelf te verwijderen? Is het mogelijk om dit veilig te doen? In dit artikel gaan we in op wat je niet en wat je wel zelf kunt doen. Uiteraard zonder je tandvlees te beschadigen.

Vandaag de dag hou je je tanden het liefst zo wit mogelijk. Eén van de bedreigingen van een stralend wit gebit is tandsteen. Tandsteen is de verkalkte versie van tandplak. Dit dunne en vrijwel onzichtbaar laagje, bestaande uit voedselresten, speeksel en bacteriën vormt zich op je tanden. Dit is ook de reden dat we onze tanden twee keer per dag poetsen, want tandplak die niet dagelijks wordt verwijderd verhardt zich tot tandsteen. 

Waarom moet tandsteen verwijderd worden?

Behalve het verkleuren van je tanden is tandsteen ook nog eens heel schadelijk voor je gebit. Het maakt het oppervlakte van je tandglazuur ruwer. De gladheid van het glazuur is een bescherming tegen mondbacteriën, die zich in het ruwe tandsteen juist goed kunnen vestigen. Samen met speeksel en voedselresten vormen ze tandplak, die vervolgens ook weer tandsteen wordt.

Afgezien van deze vervelende vicieuze cirkel beperkt tandsteen zich niet tot het zichtbare tandglazuur. Het kan ook onder de rand van het tandvlees doorgroeien en pockets veroorzaken, holten tussen het tandbeen en het tandvlees in. In deze plekjes krijgen de bacteriën nog meer gelegenheid zich te verstoppen en te vermenigvuldigen. Uiteindelijk leidt dat tot tandvleesontsteking (gingivitis) en tandbederf. Dit voorkom je door tandsteen regelmatig van je gebit te verwijderen.

Tandsteen laten verwijderen

Om tandsteen te verwijderen is het gebruikelijk dat de tandarts of de mondhygiënist 2 x per jaar een gebitsreiniging uitvoert. Daarbij wordt de tandsteen mechanisch verwijderd met een tandartshaakje of een apparaat, afhankelijk van de hoeveelheid tandsteen die zich op je gebit heeft afgezet. Daarna wordt je gebit gepolijst, wat een heerlijk fris gevoel geeft en je tanden langer vrijhoudt van tandplak.

tandsteen calculus

Tandsteen zelf verwijderen

Veel mensen geven er vanwege de kosten de voorkeur aan om tandsteen zelf te verwijderen. Ook zijn er mensen die hun tanden zo wit mogelijk willen houden en de eerste afzettingen van tandsteen direct zelf willen verwijderen.

Tandsteen verwijderen met behulp van zuren als azijn en citroensap is weliswaar goedkoop, maar ook een heel slecht idee. Zuren maken weliswaar het tandsteen poreus zodat je het gemakkelijk kan verwijderen, maar tast ook je tandglazuur aan.

Als je over het juiste tandheelkundige gereedschap en een vaste hand beschikt, is het zeker haalbaar om zelf tandsteen te verwijderen. Het gaat dan om het zichtbare tandsteen. Het sub-gingivale tandsteen is harder en ligt verborgen onder je tandvlees. Dit kun je niet verwijderen zonder het tandvlees te beschadigen. Ook al verwijder je zelf het zichtbare tandsteen ben je toch niet helemaal verlost van de gebitsreiniging door een tandarts of mondhygiënist.

Het juiste tandheelkundige gereedschap om zelf je tandsteen te verwijderen

Supra-gingivaal (zichtbaar) tandsteen kun je zelf veilig verwijderen met de volgende twee instrumenten:

  • De Moist-R Whitening Sponge reinigt je gebit veilig en zacht op een heel diep niveau. Deze innovatieve stift maakt gebruik van het absorptievermogen van nano-deeltjes. Die vormen in contact met water nano-capillaire buisjes, die verontreiniging als het ware van de tanden gumt. Tandplak verdwijnt al na een aantal keren gebruiken. Voor het verwijderen van tandsteen en verkleuringen zul je de spons intensiever moeten gebruiken.

  • Traditioneler is het Profi Tandartshaakje, beter gezegd een complete set van twee tandartshaakjes en een mondspiegeltje dat niet kan beslaan. Dit zijn dezelfde roestvrij stalen instrumentjes die je tandarts gebruikt. De haakjes bevatten verschillende uiteinden, variërend van scherpe haakjes tot een rubberen punt om het tandvlees te masseren.

Profi tandartshaakje om zelf tandsteen te verwijderen

Tandsteen voorkomen

Zoals aangegeven begint tandsteen z’n carrière in jouw mond als tandplak. Het loont dus de moeite om tandplak heel grondig te verwijderen. Minder tandplak betekent automatisch minder tandsteen dat verwijderd moet worden.

Dit kun je bereiken door een goede basis mondhygiëne. Poets je tanden twee keer per dag gedurende twee minuten. Doe dat bij voorkeur met een elektrische tandenborstel. Ook de ingrediënten van je tandpasta zijn belangrijk.

Kies in plaats van een goedkope tandpasta met bijtende of agressieve bestanddelen een milde tandpasta als RyttPro Toothpaste Magic Mint. De krachtige formule OZ-3X verwijdert tandplak effectief, maar zonder het natuurlijke evenwicht van je mondflora aan te tasten. Deze tandpasta bevat fluoride en gehydrateerde silicium om je gebit te remineraliseren en te beschermen tegen cariës.

RyttPro Toothpaste bevat geen agressieve antiseptische middelen of schadelijke chemicaliën als ftalaten, sulfaten, parabenen of onnodige kleurstoffen. Het schuimt dankzij een mild schuimmiddel op basis van kokosnoot in plaats van het bijtende SLS (sodium lauryl sulfaat). Een zachte mint-citroensmaak geeft direct een frisse, schone smaak.

RyttPro mondwater tegen tandsteenNa het tanden poetsen je mond te spoelen met mondwater helpt zeker mee in de strijd tegen tandplak en tandsteen. Het reinigt je gebit nog eens extra en ook nog eens op de plekjes waar de tandenborstel niet bijkomt. Let ook hierbij goed op de ingrediënten. Met RyttPro Oral Rinse weet je dat je goed zit. 

Net als de bijbehorende tandpasta is dit mondwater specifiek gericht op het bestrijden van schadelijke bacteriën met veilige ingrediënten. Deze ondersteunen de mondflora, zodat je het onbeperkt kunt gebruiken. RyttPro mondwater bevat evenmin schadelijke chemicaliën als alcohol, ftalaten, parabenen, SLS (sodium lauryl sulfaat) of onnodige kleurstoffen.

RyttPro Oral Rinse heeft een prettige mint-citroensmaak voor een frisse adem en een schone mond.

Nog meer doen om tandplak te verwijderen en tandsteen te voorkomen?

Misschien wil je, afgezien van de dagelijkse mondhygiëne, nog iets meer doen in de strijd tegen tandsteen. Als je tegelijkertijd je tanden op een veilige manier zo wit mogelijk wilt maken en houden, zijn de volgende twee producten echte aanraders:

  • Oral icon Foam & Toothpaste verzorgt je gebit door de schadelijke bacteriën veilig te bestrijden. Minder bacteriën betekent minder tandplak en daarmee minder tandsteen. In één moeite door maakt het je tanden witter door de gelige tonen te neutraliseren.

Oral icon tegen tandsteen

  • Duelle Teeth Whitening powder is een innovatieve milde bleekmethode. Het blekende bestanddeel is PAP (phthalimide peroxycaproic acid). Daarbij zijn de mineralen HAP (hydroxyapatiet) en calcium carbonaat toegevoegd om je gebit te beschermen en versterken.

Tot slot

Met bovenstaande goede raad kun je je tanden en je tandvlees optimaal verzorgen. Je kunt er zoveel mogelijk mee voorkomen dat er zich tandsteen op je gebit afzet. Desondanks zal dat op de lange duur het geval zijn. Dat is onder andere afhankelijk van je voeding en van de samenstelling van je speeksel.

Wees voorzichtig als je tandsteen zelf verwijdert. Laat het zo nu en dan ook grondig doen door de tandarts of mondhygiënist, al was het alleen maar vanwege het sub-gingivale tandsteen. Ingeval van tandvleesontsteking ga je uiteraard ook naar de tandarts.

Alle genoemde producten in dit artikel vind je bij de Mondzorgzaak.nl

Bronnen

Nederlands Tandarts instituut: Zelf Tandsteen Verwijderen: Wat Wel En Wat Niet Kan