Auteur: Elisabeth Telsa – laatst bijgewerkt 12 juli 2023

In 85% van de gevallen ligt de oorzaak van een slechte adem in de mond- of keelholte. Doorgaans kun je dat zelf oplossen met meer aandacht voor je mondhygiëne. Het is goed om die uit te breiden tot je tong en indien nodig tot je neus en je keelamandelen.

RyttPro tandpasta en mondwater voor een frisse adem

Toch blijft er nog een percentage gevallen van slechte adem over, waarvan de oorzaak lager in het lichaam is gelegen. In dit artikel gaan we daar naar kijken.

Een slechte adem door aandoeningen in de maag en darmen

Omdat onze mond in directe verbinding staat met de maag en darmen is het niet zo verwonderlijk dat ook daar een slechte adem vandaan kan komen. Mogelijke oorzaken zijn:

Obstipatie

Bij het verteren van voedsel in de darmen komen er bij iedereen gassen vrij. Als door een verstopping de ontlasting te lang in de darm blijft zitten, kan deze onder invloed van de darmbacteriën gaan gisten. Hierbij komen zwavelgassen vrij, die via de darmwand in de bloedbaan terechtkomen. Vervolgens worden deze gassen via de longen uitgeademd. Deze adem ruikt uiteraard niet lekker.

Onevenwichtige darmflora

Net als de mondflora is de darmflora een complex geheel van bacteriën en andere microben die elkaar in evenwicht moeten houden. Bacteriën in de darmen zijn normaal en zelfs onmisbaar. Zij zijn het namelijk die je voedsel verteren. Door bepaalde omstandigheden kan de darmflora uit evenwicht raken. Bijvoorbeeld door een antibioticakuur, onvolwaardige, eenzijdige voeding al dan niet door een streng dieet.Slechte adem maag en darmen

Meestal kun je deze tijdelijke onevenwichtigheden herstellen door het eten van yoghurt, het drinken van kefir of andere gefermenteerde melkproducten. Of door probiotica supplementen.

Slecht sluitende sluitspier tussen slokdarm en maag

Als het sluitspiertje de maag niet goed afsluit, kan maagzuur, maar ook stinkende gassen uit de maag ontsnappen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij mensen met een middenrif-breuk. In feite is er niets gebroken maar is de scheiding tussen borst en buik, waar het middenrif toe dient, is in de loop der tijd slapper of ruimer geworden. Deze aandoening, ook wel Sliding Hernia genoemd, komt vaak voor. Men schat dat 40 procent van de 60-plussers er last van heeft. Behalve een slechte adem en brandend maagzuur (reflux) levert het verder geen klachten op.

De bacterie Helicobacter Pylori

De aanwezigheid van deze bacterie wordt in verband gebracht met maagkanker en maagzweren. Hoewel de Helicobacter Pylori bij de meeste mensen geen blijvende voet aan de grond krijgt, is het wel opvallend dat mensen die er mee rondlopen bijna altijd last hebben van een slechte adem. De aanwezigheid van de Helicobacter Pylori bacterie in de maag of darmen zorgt namelijk voor extra productie van stinkende gassen. Wanneer deze na onderzoek wordt aangetroffen zal er meteen een antibioticakuur worden voorgeschreven.

Een Zenker divertikel

Een Zenker divertikel is een uitstulping in de slokdarm. Het heeft de vorm van een zakje dat aan de slokdarmwand hangt. Via een opening in de slokdarmwand kunnen er etensresten in het zakje achterblijven, die kunnen gaan rotten. Ook dan komt er een vieze geur uit de mond.

Slechte adem door een Zenker divertikel

Overige aandoeningen

Minder voorkomende oorzaken van een slechte adem, die niet uit de mond of keelholte komt zijn ernstige lever- of nierziekten.

Wat te doen bij een slechte adem door maag en darmen?

In tegenstelling tot de slechte adem, waarvan de oorzaak in de mondholte ligt, kun je een slechte adem door een aantal van de bovenstaande oorzaken niet zelf oplossen. Als de klachten blijven bestaan, ondanks een goede mondhygiëne, gezonde voeding en een normale spijsvertering, moet je naar de huisarts. Die kan je doorsturen naar een diëtist, de KNO (keel-, neus- en oorarts) arts of een MDL (maag-, darm- en leverarts) arts.

Bronnen

Maag Lever Darm Stichting: Slechte adem

Nederlands Huisartsen Genootschap: Richtlijnen Foetor ex ore

National Library of Medicine: Revisiting Standard and Novel Therapeutic Approaches in Halitosis: A Review