Auteur: Huberta Boshaven – laatst bijgewerkt 10 juni 2023
Op een slechte adem, oftewel uit je mond stinken, zit niemand echt te wachten. Het is funest voor je mondgezondheid en daarmee voor je gebit. Ook je zelfvertrouwen en sociale leven kan danig lijden onder een stinkende adem. Gelukkig kun je een slechte adem meestal vrij eenvoudig verhelpen.
De meest voorkomende oorzaak van een slechte adem (halitose)
In 85% van de gevallen is de oorzaak van een stinkende ademgeur gelegen in de mondholte. De geur wordt veroorzaakt door zwavelachtige gassen, die worden uitgescheiden door anaerobe bacteriën. Deze gedijen in zuurstofarme omgevingen, waar zij suiker en koolhydraten omzetten in stoffen als ammoniak, methaanthiol en waterstofsulfide.
Anaerobe bacteriën zijn de schadelijke mondbacteriën, die afgezien van een slechte adem ook cariës (gaatjes) en tandvleesontstekingen veroorzaken. Samen met voedselresten en speeksel maken ze deel uit van tandplak. Dat blijft op je gebit, op de grens van tanden en tandvlees en tussen je tanden plakken. Een teveel aan deze bacteriën houdt tevens in dat het evenwicht van de mondflora is verstoord.
Nu je eenmaal weet hoe de stank veroorzaakt wordt, is het tijd om deze aan te pakken. Dit kun je doen in de volgende 5 stappen:
1. Kies milde, mondvriendelijke mondzorg-producten
Een goede dagelijkse mondhygiëne is natuurlijk een eerste vereiste om geen last te krijgen van een slechte adem. Dus je poetst je tanden zorgvuldig, 2 keer per dag gedurende 2 minuten. Je verwijdert ook dagelijks de tandplak door te flossen of te rageren en je spoelt je mond daarna na met mondwater.
Toch kan het dan nog mis gaan. Veel tandpasta’s en mondwaters bevatten namelijk antiseptische middelen om de schadelijke mondbacteriën te bestrijden. Dat is leuk bedacht, maar ingrediënten als alcohol, triclosan en chloorhexidine doden ook de nuttige microben. Hierdoor wordt het evenwicht van de mondflora verstoord, wat uiteindelijk niet helpt om de schadelijke bacteriën onder controle en je adem fris te houden.
Je wilt uiteraard de schadelijke anaerobe bacteriën bestrijden en daarmee de oorzaak van je slechte adem wegnemen. Maar dat kan heel goed met milde tandpasta en mondwater, mits zij de juiste ingrediënten bevatten. De merken RyttPro, Oxyfresh en JuliBrite voldoen hieraan. Ze gebruiken actieve zuurstofformules, die niet alleen de anaerobe bacteriën doden, maar ook hun stinkende gassen op moleculair niveau neutraliseren.
- RyttPro Toothpaste Magic Mint is een mondvriendelijke tandpasta die de schadelijke bacteriën effectief bestrijdt. Dat is mogelijk door de krachtige formule OZ-3X, een combinatie van actieve zuurstof (gestabiliseerde chlorine dioxide), zink en cetylpyridinium chloride (CPC). Hulpstoffen zijn onder andere vitamine Q10, aloë vera, xylitol en fluoride.
- Ook Oxyfresh Original toothpaste maakt gebruik van een actieve zuurstofformule, die samen met zink de schadelijke bacteriën zeer effectief aanpakt. Xylitol is toegevoegd vanwege de gebitsverzorgende eigenschappen en de frisse smaak. Oxyfresh tandpasta is een dunne, transparante gel die diep in de weefsels kan doordringen en daardoor meer schadelijke bacteriën uitschakelt.
- JuliBrite tandpasta heeft een unieke formule, waarin de actieve zuurstof wordt gegenereerd door honing. Samen met zink doodt dit de schadelijke bacteriën zonder het evenwicht van de mondflora aan te tasten. Dit wordt aangevuld met het natuurlijke enzym hyaluronan, dat een ontstekingsremmende werking heeft die even effectief is als chloorhexidine. Maar in tegenstelling tot dat laatste middel wel de mondflora respecteert. Ook aan deze tandpasta is de natuurlijke zoetstof xylitol toegevoegd.
Deze drie tandpasta’s zijn effectief, maar volkomen mondvriendelijk voor het behoud van een evenwichtige en gezonde mondflora. Uiteraard bevatten ze geen dubieuze chemicaliën.
Voor de mondspoelingen van deze merken geldt hetzelfde: effectieve, maar mondvriendelijke formules die je gebit reinigen, je tandvlees verzorgen en je adem fris houden.
2. Je tong reinigen
Een belangrijke bron van een slechte adem wordt nogal eens vergeten: je tong en dan met name de achterkant. Die is van nature ruw door de aanwezigheid van tong- en smaakpapillen, waar gemakkelijk witte aanslag tussen blijft hangen. Die witte aanslag op je tong is vergelijkbaar met tandplak, dus inclusief de schadelijke bacteriën met hun stinkende gassen.
Je doet er dus goed aan je tong te reinigen, maar ga vooral niet poetsen met je tandenborstel! Die is gemaakt voor het reinigen van glad tandglazuur, met grove harde haren. Bovendien is de kop van je tandenborstel te hoog om zonder kokhalzen bij de achterkant van je tong te komen.
Je tong reinig je met een tongschraper of een speciale tongborstel met fijne zachte haartjes. Nog beter is een tongreiniger met een borstel- en een schraperkant. RyttPro en JuliBrite bieden allebei een Schone tong Pakket. Daarin vind je behalve de effectieve tongreiniger een product dat je kunt gebruiken bij het borstelen. Laat het even inwerken en schraap vervolgens met de schraperkant de gel of foam, samen met de verzamelde viezigheid, van je tong.
Helemaal perfect schoon wordt je tong met Oral icon Tonsil serum. Dit serum ontsmet de tong op een intensieve, maar wel mondvriendelijke manier. Je druppelt het achterop je tong en in je keel om ook de laatste schadelijke bacteriën te doden en hun gassen te neutraliseren.
3. Hou je mond gehydrateerd
Droge mondklachten zijn zeer nadeling voor het evenwicht van de mondflora, waardoor de kans op een slechte adem groter wordt. Maar ook andere mondproblemen als cariës (gaatjes), tandvleesontsteking en een orale schimmelinfectie liggen op de loer als je te weinig speeksel hebt.
Besteed daarom altijd aandacht aan droge mondklachten. Kies om te beginnen je tandpasta en mondwater zorgvuldig. Gebruik mondzorg-producten met de juiste ingrediënten, zoals die van RyttPro, JuliBrite en Oxyfresh. Zo voorkom je verdere uitdroging, verzuring en je verstoort de mondflora niet nog verder.
Gebruik tussen het tanden poetsen door speciale producten tegen een droge mond zoals Moist-R Moisturizing Mouth Spray. Tussendoor en gemakkelijk voor onderweg zijn Moist-R Hydrating Chewing gum of Moist-R Xylitol tablets for Dry Mouth. De natuurlijke zoetstof xylitol in deze gebits-verzorgende kauwgom en tabletten verbetert de mondflora, de zuurgraad in de mond en stimuleert de speekselklieren.
4. Hou je neusholte schoon tijdens griep en verkoudheid
Een flinke neusverkoudheid of bijholte-ontsteking kan ook danig stinken. Het neusslijm, oftewel snot, zit vol met bacteriën en hun stinkende uitscheidingen. Het loont de moeite om tijdens de ziekte de neusslijmvliezen te kalmeren. De zogenaamde post-nasale drip, de natuurlijke afvoer van neusslijm naar je keelholte, bevat dan ook minder bacteriën die in je keel belanden.
TonsilFresh Nasal Sinus Drops is een natuurlijk en niet-verslavend middel. De druppels bestaan uit een zoutoplossing met xylitol, beiden mild maar heel effectief bij de bestrijding van bacteriën. Hiermee voorkom je niet alleen een slechte adem maar ook witte aanslag op je tong en, als je er gevoelig voor bent, amandelstenen.
5. Verhelp amandelstenen
Als je bovenstaande 4 stappen hebt gevolgd en je nog een slechte adem hebt, dan is het mogelijk dat je latst hebt van amandelstenen. Daarvoor moet je nog wel in het bezit zijn van je keelamandelen, die bestaan uit lymfatisch weefsel en een grote rol spelen in ons immuunsysteem.
Het lymfeweefsel scheidt afvalstoffen uit, zoals bloed- en slijmcellen. Als de keelamandelen een rommeliger textuur krijgen door het ouder worden en het doormaken van keelinfecties kunnen die afvalstoffen ophopen in de grillige groeven. Tot overmaat van ramp blijft er dan ook rommel van buitenaf in hangen, een vieze mix waar de schadelijke mondbacteriën goed in gedijen.
Amandelstenen stinken enorm door de stinkende stoffen die de goed doorvoede bacterie-kolonie in de amandelsteen uitscheidt. Zo kunnen mensen die hun gebit perfect verzorgen en hun tong dagelijks reinigen toch last hebben van een slechte adem.
Kijk in dat geval eens goed in de spiegel met je mond open. Amandelstenen kun je zien als witte brokjes in de amandelcrypten en de keelamandelen. Ook de tong-amandelen kunnen amandelstenen bevatten, maar die zitten helemaal achterin aan de basis van je tong.
Het ontstaan en de groei van amandelstenen kun je zoveel mogelijk voorkomen of afremmen. De maatregelen die je daartoe kunt nemen overlappen voor een deel die voor het verhelpen van een slechte adem. Zoals tandpasta en mondwater met milde maar effectieve formules, je tong reinigen, droge mondklachten behandelen en je neusholte schoonhouden.
Maar er spelen meer factoren mee. Als het niet lukt om ze te voorkomen, kun je ze nog altijd zelf verwijderen om deze bron van een slechte adem aan te pakken. Lees er hier meer over.
Zeker weten door zuiver meten
Als je de bovenstaande stappen gaat uitvoeren en het effect ervan nauwkeurig wilt meten, is de Hali-Q Ademtester jouw bondgenoot. De Ademtester meet de kwaliteit van je adem exact door het gehalte stinkende gassen te meten.
Algemene leefregels
Naast de bovengenoemde stappen gericht op de mond-, keel- en neusholte is een gezond voedingspatroon natuurlijk ook heel belangrijk. Veel groente en fruit, vette vis als makreel en zalm en zo min mogelijk suiker en geraffineerde koolhydraten als wit brood.
Ongezonde gewoonten als roken en overmatig gebruik van alcohol doen je mondgezondheid en daarmee de frisheid van je adem ook zeker geen goed. Neem op dit vlak ook maatregelen indien van toepassing.
Lees hier meer over de relatie tussen roken en alcohol en een slechte adem.
Naar de dokter
Met bovenstaande stappen heb je grote kans dat je je slechte adem succesvol verhelpt. In 85% van de gevallen van slechte adem ligt de oorzaak in een niet optimale mondhygiëne. Dat hoeft niet te zijn dat je je tanden helemaal niet poetst of flost. Ook de ingrediënten van je tandpasta kunnen tegenwerken, je bent je tong vergeten of je hebt amandelstenen.
Is dat allemaal afgevinkt, dan zou het kunnen dat je slechte adem veroorzaakt wordt door een onderliggende ziekte. In dat geval ga je naar je huisarts.
Bronnen
National Library of Medicine: Revisiting Standard and Novel Therapeutic Approaches in Halitosis: A Review
Nederlands Huisartsen Genootschap: Richtlijnen Foetor ex ore
National Library of Medicine: Toothbrushing versus toothbrushing plus tongue cleaning in reducing halitosis and tongue coating: a systematic review and meta-analysis