Auteur: Elisabeth Telsa – laatst bijgewerkt 28 november 2024

Als je goed poetst verwijder je tandplak uit de sulcus, de groef tussen tanden en tandvlees. Maar er zijn ook plekken waar de tandenborstel niet bijkomt. In de zogenaamde interdentale ruimte, de plekken tussen tanden en kiezen, hoopt tandplak zich gemakkelijk op.

Om cariës (gaatjes), tandvleesontstekingen en een slechte adem te voorkomen zul je die plekken dan ook dagelijks moeten reinigen. Dat kan middels flosdraad of flosboogjes, tandenstokers en tandenragers, ook wel interdentale borsteltjes genaamd. 

Welke van deze methoden je kiest is afhankelijk van jouw voorkeur en eventueel het advies van je tandarts. In dit artikel gaan we eerst kijken naar wat tandplak is en waarom je de interdentale ruimten goed schoon moet houden. Daarnaast gaan we in op het rageren en de interdentale borsteltjes.

Toch liever flossen? Lees dan hier over flossen

Wat is tandplak?

In de loop van de dag en de nacht zet zich een dun filmpje af op je tanden, dat bestaat uit speeksel, voedselresten en bacteriën. Deze tandplak, ook wel sjiek aangeduid als “plaque”, blijft vooral in de sulcus hangen, de grens tussen tanden en tandvlees. Omdat bacteriën er deel van uitmaken, bedreigt tandplak je mondgezondheid en het behoud van je gebit. Niet verwijderd kunnen zij immers tandvleesontstekingen en cariës (gaatjes) veroorzaken.

Tandsteen

Er is nog een reden waarom je je gebit vrij moet houden van tandplak. Blijft het zitten, dan verhardt tot tandsteen dat alleen mechanisch verwijderd kan worden (gebitsreiniging). Als je dat ook niet laat doen, kom je in een hele nare vicieuze cirkel terecht. Tandsteen is in tegenstelling tot glad tandglazuur poreus. Tandplak kan er dus nog gemakkelijker hechten en ook weer verharden tot tandsteen. Tot overmaat van ramp groeit tandsteen niet alleen boven het tandvlees, maar ook onder in de sulcus. Deze gezonde smalle groef wordt dan wijder, de zogenaamde pockets, die nog meer onderdak geven bacteriën die nog moeilijker te verwijderen zijn.

Laat je ook de pockets versloffen, dan is het eind zoek. Als je de bacteriën hierin hun gang laat gaan, tasten ze uiteindelijk ook de botstructuur aan. Ontstekingen in je mond zijn uiteraard slecht voor je gebit, je tanden kunnen los gaan zitten en op den duur uitvallen. Bovendien heeft het een negatief effect op je algehele gezondheid.

Uitgevallen tanden - Vecteezy

Om dergelijke ellende te voorkomen begin je bij het begin: het dagelijks verwijderen van tandplak. Niet alleen met de tandenborstel, maar bijvoorbeeld ook met tandenragers.

Tandenragers (interdentale borsteltjes)

Tandenrager

Het belangrijkste bij tandenragers is dat je de juiste maat kies. De borsteltjes zijn verkrijgbaar in verschillende diktes omdat de interdentale ruimten ook niet bij iedereen gelijk is. Zelfs per persoon kunnen er verschillende maten nodig zijn. Te dikke tandenragers kunnen het tandvlees beschadigen en te dunne reinigen niet goed. Het is dus even zoeken naar de juiste maat of maten. Wat merken betreft kunnen we je de volgende tandenragers aanraden:

  • Miradent I Prox L Interdentale Ragers
  • DenTek Slim Brush
  • DenTek Easy Brush
  • DenTek Metaal-vrije Ragers
  • DenTek Sensitive Ragers
  • DenTek Comfort Picks Eco-Friendly 
  • Piksters Bamboe Interdentale Ragers
  • Mara Expert Interdentale Ragers

Ben je nog op zoek naar de juiste maat of maten? Kies dan eerst voor het assortiment van Piksters Bamboe Interdentale Ragers of van Miradent I Prox L Interdentale Ragers.

Miradent assortiment

Hoe rageren?

Rageren is eigenlijk eenvoudiger dan flossen, wat best een kunst is. Duw het interdentale borsteltje van de juiste maat tussen je tanden en beweeg het zachtjes heen en weer. Behandel zo alle interdentale ruimten van je gebit.

Wanneer en hoe vaak rageren?

Net als flossen is één keer per dag rageren in principe voldoende. Maar het kan geen kwaad om het vaker te doen, met name na de maaltijd. Ook ’s avonds voor het slapen gaan is een goed moment. Rager dan vóór het tanden poetsen of erna en spoel je mond na met een goed mondwater.

Kijk hier voor de 10 beste mondwaters.

Tot slot

Voorkom mondproblemen als cariës (gaatjes), tandvleesontstekingen, pockets en ingrijpende tandartsbehandelingen door tandplak dagelijks zorgvuldig te verwijderen. Of je nu flosdraad, flosboogjes, tandenstokers of interdentale borsteltjes gebruikt, het belangrijkste is dat je het doet!

Nog beter gaat het met de Oral Icon™ Elektrische Water Flosser. Deze reinigt zowel de sulcus (tandvleesrand) als interdentale ruimten gemakkelijk, grondig en veilig.

Oral icon Water flosser