Auteur: Huberta Boshaven – laatst bijgewerkt 24 april 2023

Als je last hebt van een tandvleesontsteking is het belangrijk om dat direct te verhelpen. Gingivitis, ontstoken tandvlees, ontstaat doorgaans als gevolg van tandplak. Het tandvlees is rood en geïrriteerd, het kan gezwollen en pijnlijk zijn en bij aanraking gaan bloeden.

Wordt een tandvleesontsteking niet behandeld, dan kan de infectie overgaan in parodontitis. In deze fase moet je echt naar de tandarts. Want parodontitis breidt zich uit naar de dieper gelegen weefsels en kan op den duur zelfs het botweefsel aantasten. Dit leidt tot botafbraak, loszittende en uiteindelijk uitvallende tanden en kiezen.

Ontstoken tandvlees

Maar ook bij een beginnende tandvleesontsteking zorgt de wildgroei aan bacteriën niet alleen voor pijn en een slechte adem. Ontstekingen in je mond zijn zeer nadelig voor je algehele gezondheid.

Neem dus vandaag nog actie! Twee keer per dag gedurende 2 minuten je tanden poetsen is natuurlijk vanzelfsprekend. Maar bij het verhelpen van ontstoken tandvlees zul je meer moeten doen. We helpen je met de onderstaande tips:

1. Bekijk de ingrediënten van je tandpasta en mondwater kritisch

Veel tandpasta bevat bestanddelen die het natuurlijke evenwicht in de mondholte aantasten, de mondslijmvliezen uitdrogen en de zuurgraad in de mond verhogen. Kies voor een effectieve maar toch mondvriendelijke tandpasta als RyttPro Toothpaste Magic Mint. De krachtige formule OZ-3X bestrijdt de schadelijke bacteriën, maar laat de mondflora in tact en neutraliseert de zuurgraad in de mond.

Na het poetsen en flossen je mond spoelen is een goed idee. Met mondwater spoel je de laatste restjes tandplak weg en je bereikt daarmee de kleinste hoekjes en plekjes. Maar ook bij mondwater zijn de ingrediënten belangrijk. Kies voor de mondvriendelijke maar effectieve RyttPro Oral Rinse.

RyttPro Gezond tandvlees Kit

2. Tandsteen zelf verwijderen of het laten doen

Tandplak die je niet verwijdert verhardt zich tot tandsteen. Omdat dat poreus is, kan er vervolgens nog meer tandplak blijven hangen die leidt tot ontstoken tandvlees. Voor een frisse start is het nodig om tandsteen van je gebit te verwijderen.

Het zichtbare (supra-gingivale) tandsteen kun je eventueel zelf verwijderen. Ga niet prutsen met zuren als azijn en citroensap. Die maken tandsteen weliswaar poreus en gemakkelijker verwijderbaar, maar zuren tasten ook je tandglazuur aan.

Het verwijderen van het sub-gingivale tandsteen, dat onder je tandvlees zit, moet je echt overlaten aan de tandarts of mondhygiënist. Maar met het juiste gereedschap kun je zichtbaar tandsteen wel zelf verwijderen.

De Moist-R Whitening Sponge is een zachte spons, waarmee je je tandvlees onmogelijk kunt beschadigen. De spons reinigt je tandglazuur op een heel diep niveau dankzij het absorptievermogen van nano-deeltjes. In contact met water worden dat nano-capillaire buisjes. Die hebben een nog groter absorptievermogen en zijn in staat om verontreinigingen van je tanden in zich op te nemen. Voor het verwijderen van het harde, vastgekoekte tandsteen zul je de spons wel intensief moeten gebruiken.

Een tandartshaakje is een traditioneler tandheelkundig instrument, waarvoor je net als de tandarts een vaste hand moet hebben. Heb je die, dan kan het Profi Tandartshaakje je goede diensten bewijzen. Het is een complete set van twee roestvrij stalen tandartshaakjes en een mondspiegeltje dat niet kan beslaan.

Profi Tandartshaakje - zelf tandsteen verwijderen

3. Tanden en kiezen aan alle kanten reinigen

Je tanden twee keer per dag gedurende 2 minuten poetsen is vanzelfsprekend. Maar daarmee is niet alles gezegd. De grens tussen tanden en tandvlees is bijvoorbeeld een beruchte plek waar tandplak zich verzamelt en waar het ook direct in contact komt met je tandvlees. Als je poetst, moet je de tandenborstel in een hoek van 45 graden op je gebit zetten. Poets de buitenkant, de binnenkant en de kauwvlakken van alle gebitselementen. Vergeet ook vooral de achterkanten van je achterste kiezen niet.

Dan zijn er nog de interdentale ruimten, de plekjes tussen je tanden en kiezen waar de tandenborstel niet bijkomt. Deze moet je dagelijks reinigen met flosdraad, tandenstokers en/of interdentale borsteltjes.

Vraag indien nodig eens een instructie aan je tandarts of mondhygiënist.

4. Je tong reinigen

Door het reinigen van je vermindert de hoeveelheid schadelijke bacteriën in de mond drastisch, veel meer dan alleen je tanden poetsen. Om ontstoken tandvlees tegen te gaan is het dan ook een goede gewoonte om dagelijks je tong te reinigen.

Maar doe dat nooit met je tandenborstel. De borstelharen ervan zijn bedoeld voor het reinigen van glad tandglazuur en niet voor het zachte, ruwe weefsel van je tong. Bovendien is de kop van je tandenborstel te hoog om de achterkant van je tong te bereiken, waar het juist het hardste nodig is.

Gebruik een tongschraper of een speciale tong-borstel om je tong schoon te houden. Nog beter is de combinatie: de RyttPro Tongreiniger. Die bevat zowel een tongschraper als een tongborstel met zachte haartjes. Samen met RyttPro Oral Foam kun je je tong diep tussen de tongpapillen ontsmetten zonder dat de mondflora verstoord wordt.

RyttPro Tongreiniger en Oral foam

5. RyttPro Gezond Tandvlees Kit

Een beginnende tandvleesontsteking behandelen of heel gericht ontstoken tandvlees voorkomen is gemakkelijk met de RyttPro Gezond Tandvlees Kit. De kit bevat allereerst de onder Tip 1 genoemde effectieve, maar veilige RyttPro tandpasta Magic Mint en RyttPro Mondwater.

Maar ook een tweetal handige instrumentjes. Met het bitje (tray) kun je de tandpasta of de onder Tip 4 genoemde Oral Foam langer op je tandvlees laten inwerken. Met het kaakspuitje kun je het mondwater gericht op een geïrriteerde plek spuiten.

6. Voorkom een droge mond

Speeksel vormt de natuurlijke bescherming voor je gebit en stabiliseert het evenwicht van de mondflora. Een tekort is dan ook ongunstig voor je mondgezondheid. Droge mondklachten spelen schadelijke bacteriën in de kaart, waardoor er ook meer kans is op ontstoken tandvlees.

De onder tip 1 genoemde mondvriendelijke tandpasta en mondwater zijn ook met een droge mond een betere keuze dan veel reguliere producten met bestanddelen die de mond verder uitdrogen en verzuren.

Met Moist-R Verfrissende Tong spray, Moist-R Hydrating Chewing gum of Moist-R Xylitol tablets for Dry Mouth met xylitol kun je gedurende de dag de speekselproductie stimuleren en de mondslijmvliezen hydrateren.

Moist-R kauwgom tegen droge mond

7. Ga voor een gezonde levensstijl

Ontstoken tandvlees zegt ook iets over je gezondheid. Ga eerlijk en kritisch bij jezelf na of hier iets in te verbeteren valt. Een gezond voedingspatroon is essentieel voor gezond tandvlees. Anders ontstaat er een tekort aan mineralen en vitaminen, waarbij onder andere vitamine C heel belangrijk is voor je tandvlees. Junkfood bevat doorgaans ook veel suikers en koolhydraten, waar de schadelijke mondbacteriën op leven.

Roken en overmatig gebruik van alcohol zijn eveneens bevorderlijk voor de groei van schadelijke mondbacteriën. Dit leidt tot meer tandplak en tandsteen, verzuring en een verstoorde mondflora. Factoren die allemaal bij kunnen dragen aan een tandvleesontsteking. Om ermee te stoppen kun je eventueel hulp vragen via de huisarts.

Tot slot zijn stress, slaaptekort maar ook veel soorten medicatie van invloed op de mondgezondheid.

8. Naar de tandarts

Een beginnende tandvleesontsteking kun je in principe zelf behandelen met bovengenoemde tips. Maar als dat niet binnen een termijn van 2 weken lukt, moet je toch naar de tandarts of mondhygiënist. Dat doe je natuurlijk ook bij ernstigere vormen van ontstoken tandvlees.

Daarnaast blijven de regelmatige controles en gebitsreinigingen door de tandarts of mondhygiënist nodig. Als je je tandvlees goed verzorgt en beginnende irritaties direct aanpakt kan dat er wel voor zorgen dat hun behandelingen minder ingrijpend zijn.

Gebruik de bovenstaande tips om je gebit en tandvlees na een gebitsreiniging schoon en glad te houden en de hoeveelheid schadelijke bacteriën te verminderen.

Bronnen

Gezondheid en wetenschap: Parodontale aandoeningen (gingivitis en parodontitis)

PubMed National Library of Medicine, government of the United States: Dental calculus: the calcified biofilm and its role in disease development

Nederlands Tandarts instituut: Zelf Tandsteen Verwijderen: Wat Wel En Wat Niet Kan