Auteur: Huberta Boshaven – laatst bijgewerkt  30 november 2024

Als je denkt dat je je gebit goed verzorgt als je twee keer per dag je tanden poetst, heb je het mis. Natuurlijk moet je dat doen, want je verwijdert de tandplak van het oppervlak van je tanden en, als je een goede poetstechniek hebt, uit de sulcus. Dat is de tandvleesrand, de groef tussen tanden en tandvlees.

Echter, de tandenborstel komt niet overal. In de interdentale ruimten, de ruimten tussen tanden en kiezen en de achterkant van je achterste kiezen zijn beruchte plekken waar tandplak zich heel gemakkelijk kan ophopen. In dit artikel lees je hoe en waarom je die plekken goed schoon moet houden.

Tandplak en tandsteen

Tandplak (plaque) is een laagje dat bestaat uit een mix van speeksel, voedselresten en bacteriën. De bacteriën erin zijn de schadelijke, anaerobe boosdoeners als streptokokken, die tandvleesontstekingen en cariës (gaatjes) veroorzaken. Tandplak zet zich zowel overdag als ’s nachts op je tanden af. Poets je je tanden maar flos je niet, dan hoopt tandplak zich tussen je tanden op omdat de tandenborstel daar niet bijkomt.

Tandsteen

Tandplak die niet wordt verwijderd, verhard zich tot tandsteen. Omdat dit een grauwe laag over je tanden legt, is het al direct een bedreiging voor mooie witte tanden. Maar de nadelen van tandsteen gaan veel verder dan alleen een mooi wit gebit. Behalve dat tandsteen alleen mechanisch verwijderd kan worden, heeft het nog een ander nadeel. Tandsteen is poreus, waardoor er zich nog meer tandplak en dus meer bacteriën kunnen verzamelen. En ook dee tandplak verhardt op den duur tot tandsteen. Daar komt nog bij dat tandsteen niet op het tandglazuur aangroeit, het zogenaamde supra-gingivale tandsteen. Nog schadelijker is het sub-gingivale tandsteen, dat onder het tandvlees zit (pockets) en evengoed bacteriën ongestoord hun gang laat gaan.

Je kunt je voorstellen dat deze plekken leiden tot tandvleesirritaties en -ontstekingen, cariës (gaatjes) en op de lange duur tot parodontitis. Hierbij raakt ook het kaakbot aangetast en kan het verdwijnen, zodat tanden en kiezen los komen te zitten.

Tandvleesonsteking

Zover laat je het natuurlijk niet komen! Maak er dagelijks werk van om tandplak te verwijderen. Alle tandplak die je verwijdert kan geen tandsteen worden. Desondanks zul je, hoe goed je ook poetst en flost, nooit helemaal verlost raken van tandsteen. Een gebitsreiniging op zijn tijd zal nodig blijven, al kun je de hoeveelheid tandsteen echt verminderen door te flossen, te rageren of te stokeren.

Flossen

Naast tandenstokers en interdentale borsteltjes (tandenragers) is flosdraad een veel gebruikt middelen om tandplak tussen je tanden en kiezen te verwijderen. Hoewel tandartsen aangeven dat maar weinig mensen echt goed kunnen flossen, is het de aangewezen weg als tanden en kiezen dicht op elkaar staan. Wel kan het lastig zijn om de draad in je mond te manoeuvreren. Daar is een oplossing voor: flosboogjes.

Flosboogjes kun je met één hand bedienen en door hun uitgekiende vorm bereik je ook de kiezen dieper in je mond. Vaak hebben flosboogjes een punt, die je als tandenstoker voor voedselresten kunt gebruiken en kun je de boog gebruiken als tongreiniger.

Voorbeelden van goede flosboogjes zijn:

  • Mara Expert Flosboogjes
  • DenTek Sensitive Clean Flosspicks
  • DenTek Flospicks Witte Tanden met Mintcoating
  • DenTek Triple Clean Vegan Flospicks met Fluoridecoating
  • DenTek 3-in-1 (Flos, ISO 1 Rager, Stoker) met Fluoride Coating
  • DenTek Fun Flossers voor kinderen

DenTek Kids Fun flossers