Auteur: Elisabeth Telsa – laatst bijgewerkt 2 oktober 2024
Mondwaters met chloorhexidine worden door veel mensen gebruikt om hun adem frisser te maken. In dit artikel gaan we kijken of dat nu wel zo verstandig is en of er geen betere alternatieven zijn.
Wat is chloorhexidine?
Chloorhexidine is een sterk ontsmettend middel dat meerdere soorten mondbacteriën doodt, waaronder de bacteriën die infecties en cariës (gaatjes) kunnen veroorzaken. Chloorhexidine wordt dan ook vaak gebruikt om infecties van het tandvlees, het mondslijmvlies of de tong te voorkomen. Vaak gaat het om ernstige tandvleesontstekingen. Het wordt ook gebruikt om infecties van wonden in de mond te voorkomen, zoals na een tandheelkundige ingreep.
De keerzijde van chloorhexidine
Het klinkt natuurlijk aardig, het doden van de mondbacteriën maar dat heeft ook een nadeel. Chloorhexidine vernietigt helaas niet alleen de schadelijke bacteriën, maar ook de nuttige. Daarmee verstoort het het evenwicht van het orale micro-bioom, dat belangrijk is voor je mondgezondheid en je algehele gezondheid. Verstoring van dit evenwicht kan onder andere leiden tot een slechte adem en orale schimmelinfectie (candida albicans).
Daarnaast heeft chloorhexidine een aantal bijzonder nare bijwerkingen:
- Het bruin of zwart verkleuren van de tanden, vullingen, protheses en tong. Dit komt maar liefst voor bij 10 – 30 op de 100 mensen
- Iets minder (1 tot 10%) van de gebruikers van chloorhexidine ervaart klachten als droge mondslijmvliezen, een branderige tong en een veranderingen van smaak
Bron: apotheek.nl
Wanneer wel en wanneer geen chloorhexidine?
Het is duidelijk dat, als je een mondspoeling met chloorhexidine hebt voorgeschreven gekregen in verband met een (dreigende) ernstige infectie, je even niet anders kan. In z’n geval gebruik je chloorhexidine als medicatie op voorschrift van een tandarts of (kaak)chirurg en duurt het gebruik niet langer dan noodzakelijk.
Gezien de bijwerkingen en de verstoring van de mondflora is een spoelmiddel met chloorhexidine echter niet geschikt voor je dagelijkse mondzorg. Hoewel je misschien denkt dat het een goed idee is om klachten als tandvleesontsteking of een slechte adem te verhelpen, kom je op de langere duur alleen maar verder van huis. Dit vanwege de verstoring van de mondflora. Mogelijk krijg je zelfs één van de andere bijwerkingen, zoals bruin gekleurde tanden en een zwarte tong, op de koop toe.
Mondwater zonder chloorhexidine
Mondwater met chloorhexidine helpt inderdaad tegen een slechte adem omdat het de bacteriën om zeep helpt die de stinkende zwavelverbindingen afscheiden. Maar daar zijn ook betere, mondvriendelijke alternatieven voor, die niet ook de nuttige bacteriën doden en daarmee meer kwaad dan goed doen.
Kijk hier voor onze Top 5 beste mondwaters tegen een slechte adem.
Daarnaast kun je, behalve een mondvriendelijk mondwater, nog meer doen om een slechte adem structureel te verhelpen:
- Kies niet alleen voor een veilig en mild mondwater, maar bekijk ook de ingrediënten van je tandpasta kritisch. Mondwater en tandpasta van de merken JuliBrite, RyttPro en Oxyfresh bestrijden de schadelijke bacteriën en neutraliseren hun stinkende gassen direct op moleculair niveau. En dat helemaal zonder bijwerkingen of verstoring van de mondflora.
- Reinig je tong dagelijks met de effectieve tongreinigers van RyttPro of JuliBrite. Ontsmet je tong na afloopt op een intensieve, maar mondvriendelijke manier met Bergenfeld Tongue Serum.
- Pak droge mondklachten aan. Een droge mond werkt altijd in het voordeel van de schadelijke bacteriën. Kies tandpasta en mondwater met de juiste ingrediënten en hydrateer je mond in de loop van de dag extra met Moist-R Moisturizing Mouth Spray.
- Verwijder amandelstenen als je die hebt, want ook die zijn een beruchte bron voor een slechte adem. Lees hier hoe je amandelstenen kunt verwijderen.
Bronnen
- National Library of Medicine: Revisiting Standard and Novel Therapeutic Approaches in Halitosis: A Review
- National Library of Medicine: Toothbrushing versus toothbrushing plus tongue cleaning in reducing halitosis and tongue coating: a systematic review and meta-analysis