Auteur: Elisabeth Telsa – laatst bijgewerkt 26 september 2024

Fluoride in tandpasta is zo ingeburgerd, dat bijna iedereen het idee heeft dat je je gebit niet goed verzorgt als er geen fluoride in de tandpasta zit. Ook de meeste tandartsen vinden fluoride onmisbaar, want dat leren zij in hun opleiding. Fluoride maakt je tandglazuur harder en dus minder gevoelig voor cariës (gaatjes).

Maar fluoride is geen onschuldige stof en steeds meer mensen vragen zich af of het nu wel zo verstandig is het dagelijks te gebruiken. Temeer er tegenwoordig goede alternatieven zijn. In dit artikel gaan we kijken naar wat fluoride is en hoe je je tanden sterk en gezond houdt zonder.

Hoe werkt fluoride?

Fluoride is het negatief geladen ion van fluor, dat een verbinding vormt met andere stoffen. Voorbeelden zijn calciumfluoride, natriumfluoride en amine-fluoride, die vaak aan tandpasta worden toegevoegd.

Ons tandglazuur bestaat uit het mineraal hydroxy-apatiet. De fluor-ionen hechten zich aan de hydroxy-apatiet-moleculen en vormen een verbinding die harder is dan hydroxy-apatiet. Hierdoor wordt het tandglazuur dus harder en minder gevoelig voor de door bacteriën geproduceerde zuren. Het gevolg is minder cariës (gaatjes).

Carës (gaatjes)

Toch heeft fluoride ook een keerzijde. Je mag het niet inslikken en je kunt het zeker niet onbeperkt gebruiken. Sinds 2009 is het toegestane fluorgehalte in kindertandpasta beperkt. In hun nog niet volgroeide gebitten worden bij elke poetsbeurt de natuurlijke hydroxide-ionen in het glazuur vervangen door fluoride-ionen. Dat levert verkleuringen op, die nooit meer verdwijnen. Bovendien slikken kinderen nog wel eens tandpasta in, zeker als die een snoeperige smaak hebben.

Omdat fluoride een neurotoxine is, een vergif dat negatief inwerkt op het zenuwstelsel, kunnen volwassenen het ook maar beter niet inslikken. Ook wordt het afgeraden voor mensen met botontkalking en nierdialyse-patiënten. Maar ook als je niet tot die groep behoort, kun je je afvragen of het gezond is twee maal per dag fluoride in je mond te hebben. Temeer stoffen via het mondslijmvlies heel gemakkelijk worden opgenomen en zo in de bloedbaan terecht komen.

Toothpaste Stock photos by Vecteezy

Kortom: hoewel het gebruik van fluoride-tandpasta normaal is, kun je je afvragen hoe gezond het is. Vooral mensen met kinderen zijn op zoek naar alternatieven, want je wilt natuurlijk wel gezonde en gave tanden. Het blijft een persoonlijke keuze en daarom geven we hier voor beide opties een Top 3.

Tandpasta met fluoride

Er is meer tandpasta met fluoride dan tandpasta zonder fluoride in de handel, maar het is goed om ook naar de andere ingrediënten te kijken. Fluoride is een toevoeging en tandpasta bevat er maar een heel kleine hoeveelheid van. Als je kiest voor tandpasta met fluoride bescherm je je tandglazuur, maar dat wil zeker niet zeggen dat de andere ingrediënten effectief en veiligheid zijn. 

Sterk tandglazuur is uiteraard heel belangrijk, maar een goede mondgezondheid gaat verder dan dat. Tandpasta met schadelijke ingrediënten werken averechts op het natuurlijke evenwicht van de mondflora. Dat kan leiden tot andere mondproblemen als een slechte adem en tandvleesontstekingen, problemen die niet worden opgelost door fluoride.

Top 3 tandpasta met fluoride

1. RyttPro Toothpaste Magic Mint 

Kies je voor een tandpasta mét dan is RyttPro Toothpaste Magic Mint de perfecte tandpasta om je gebit te reinigen en je tandvlees gezond te houden. De toevoeging van 1450 ppm. natriumfluoride beschermt je tandglazuur tegen cariës (gaatjes) zoals je gewend bent. De mondvriendelijke formule OZ-3X, zink en CPC (cetylpyridinium chloride) doet de rest.

RyttPro tandpasta met fluoride

RyttPro Toothpaste Magic Mint stabiliseert de zuurgraad in je mond en bevat geen schadelijke ingrediënten als alcohol en SLS (sodium lauryl sulfaat), ftalaten, parabenen of kunstmatige smaak- of kleurstoffen.

2. RyttPro Fresh Breath Toothgel Mild Mint

Ook RyttPro Fresh Breath Toothgel Mild Mint is een mondvriendelijke tandpasta met een soepele gel-textuur. Milde ingrediënten als OXI2, zink en melkzuur reinigen je gebit en verfrissen je adem direct. Aloë vera en ubiquinone (vitamine Q10) verzorgen je tandvlees. Fluoride maakt je tandglazuur harder en geeft daarmee bescherming tegen de zuren die cariës (gaatjes) veroorzaken. Ook de natuurlijke zoetstof xylitol helpt mee aan het gladder en sterker houden van je tanden.

3. Oxyfresh Fluoride Tandpasta

De derde goede tandpasta met fluoride is de fluoride-variant van Oxyfresh. Oxyfresh tandpasta’s op basis van de gepatenteerde formule Oxygene reinigen je gebit allemaal effectief, maar met alle respect voor de mondflora. Oxyfresh Fluoride Tandpasta bevat het neutrale natriumfluoride, dat tandglazuur sterker maakt maar geen vlekken achterlaat.

Oxyfresh fluoride tandpasta

Tandpasta zonder fluoride

Steeds meer volwassenen geven de voorkeur aan fluoride-vrije tandpasta voor hun kinderen en voor zichzelf. Maar je wilt je natuurlijk wel goed beschermen tegen tandbederf. Dat kan uitstekend met nano-HAP (hydroxy-apatiet), het mineraal waar ons eigen tandglazuur grotendeels uit is opgebouwd. HAP verandert niet zoals fluoride de moleculaire structuur van het glazuur, maar remineraliseert het met het oorspronkelijke, natuurlijke mineraal. Daarnaast is een tandpasta met HAP zeer geschikt als je last hebt van gevoelige tanden. Ook onder de tandvleesrand kan dit mineraal de gevoelige tubuli dichten, die zorgen voor de karakteristieke pijnscheuten van gevoelige tanden.

1. JuliBrite Mineralizing Toothpaste

In JuliBrite Mineralizing Toothpaste is fluoride vervangen door nano-HAP voor sterke tanden. De andere ingrediënten, zoals door honing gegenereerde actieve zuurstof en zink reinigen je gebit en mondholte op een effectieve maar mondvriendelijke manier. Het lichaamseigen enzym

hyaluronan verzorgt als geen ander het tandvlees. Xylitol helpt mee aan een sterk gebit door de tanden gladder te maken en de zuurgraad in de mond te verlagen, zodat de nano-HAP deeltjes het glazuur gemakkelijker kunnen herstellen.

Overbodig te vermelden dat JuliBrite Mineralizing Toothpaste geen schadelijke stoffen bevat als sodium lauryl sulfaat (SLS), parabenen, agressieve antiseptische middelen of dubieuze kleur- en smaakstoffen.

JuliBrite tandpasta

2. JuliBrite Tandpasta Tabletten

Ook in JuliBrite Tandpasta Tabletten vervangt nano-HAP de gebruikelijke fluoride. Daarnaast verzorgen de overige ingrediënten van JuliBrite tandpasta tabletten je gebit en je tandvlees zoals je mag verwachten van tandpasta. JuliBrite Tandpasta Tabletten verwijdert tandplak om te voorkomen dat dit zich verhardt tot tandsteen. Dit houdt je tanden witter en helpt, samen met remineralisatie door HAP, om cariës (gaatjes) en tandvleesontsteking te voorkomen.

Met JuliBrite Tandpasta Tabletten verzorg je niet alleen je gebit, je draagt ook een steentje bij aan een beter milieu. Deze nieuwe manier van tanden poetsen zit niet in de gebruikelijke plastic tube, maar in een plastic-vrije, recyclebare verpakking. Je moet eerst 10 seconden op een tablet kauwen, waarna je je tanden met een natte tandenborstel kunt poetsen zoals je gewend bent.

3. Oxyfresh Lemon Mint Tandpasta

Oxyfresh Lemon Mint Tandpasta is verrijkt met de krachtige, gepatenteerde formule Oxygene. Deze reinigt het gebit effectief, maar volkomen mondvriendelijke wijze en helpt mee aan een frisse adem en sterker tandvlees. De natuurlijke zoetstof xylitol helpt om tandplak en daarmee tandsteen af te remmen. Het maakt de tanden gladder en verlaagt bovendien de zuurgraad in de mond, wat beter is voor de mondgezondheid en het behoud van het gebit.

Oxyfresh tandpasta

Tot slot

Of je nu kiest voor tandpasta mét of tandpasta zonder fluoride, met bovenstaande 6 tandpasta’s weet je zeker dat je je mondflora geen geweld aan doet. 

Zou je liever geen fluoride gebruiken, maar twijfel je nog omdat je bang bent dat je zonder fluoride ten prooi valt aan cariës (gaatjes)? Bedenk dan dat er veel ervaring met en onderzoek naar hydroxy-apatiet is. Zo gebruikt men in Japan al 40 jaar HAP in plaats van fluoride. 

In wetenschappelijke onderzoeken blijkt het effectief van (nano)HAP even groot of zelfs groter dan dat van fluoride. Terwijl fluoride een neuro-toxine is waarmee je voorzichtig moet omspringen, is HAP een lichaamseigen mineraal zonder enig risico of bijwerking.

Links