Auteur: Elisabeth Telsa – laatst bijgewerkt 24 juni 2024

Mondwater gebruiken na het tanden poetsen is in principe een goed idee. Niet voor niets raadden tandartsen tot voor kort mondspoelingen bijna unaniem aan. Inmiddels zijn veel tandartsen er terughoudender over omdat veel mondwaters behalve voordelen ook een aantal vervelende nadelen heeft. Die nadelen komen de mondgezondheid niet ten goede, wat op de lange duur zijn weerslag heeft op je gebit en de conditie van je tandvlees.

<a href="https://www.vecteezy.com/free-photos/mouthwash">Mouthwash Stock photos by Vecteezy</a>

Dat geldt echter niet voor alle mondwaters. Het loont dus de moeite om kritisch te kijken naar de ingrediënten van je mondwater. In dit artikel kijken we naar de ingrediënten die je beter kunt vermijden. Tot slot geven we je een Top 3 van mondwaters, die jouw mondgezondheid wél ten goede komen.

Schadelijke ingrediënten

Veel reguliere mondwaters bevatten bestanddelen die puur gericht zijn op het beïnvloeden van onze zintuigen, bijvoorbeeld door overdreven te bruisen of te prikken. Zulke ingrediënten doen niets voor je mondgezondheid en kunnen het evenwicht van de mondflora zelfs verstoren. Een evenwichtige mondflora is nu juist de natuurlijke bescherming tegen schadelijke bacteriën.

Welke ingrediënten in mondwater kun je beter vermijden?

  1. Alcohol

In tegenstelling tot wat veel mensen denken zit alcohol niet in mondwater om bacteriën te bestrijden. Daarvoor is het percentage te klein. Het is een hulpstof die andere bestanddelen dwingt om zich te vermengen met water. Wij vinden dat het niet in mondwater thuishoort omdat het de mondslijmvliezen uitdroogt en irriteert en het natuurlijke evenwicht van de mondflora verstoort.

2. SLS (sodium lauryl sulfaat)

SLS is een sterk ontvettende detergent, een reinigingsmiddel, dat in mondwater zorgt voor een prikkelend effect. Daardoor krijg je het idee dat dit sterke spul echt werkt. In werkelijkheid irriteert het de mondslijmvliezen door microscopische wondjes en er zijn aanwijzingen dat de vorming van aften erdoor wordt bevordert.

3. Chloorhexidine 

Dit antiseptische (bacteriedodende) middel wordt soms door de tandarts of kaakchirurg voorgeschreven bij wondinfecties en ernstige tandvleesontstekingen. Het doodt in één klap alle bacteriën je mond, dus ook de goede. Om die reden hoort het niet thuis in een mondwater dat je langdurig gebruikt, zonder dat het wordt voorgeschreven. 

Veelvoorkomende bijwerkingen van chloorhexidine zijn onder andere irritaties aan de mondslijmvliezen, het tandvlees en de tong en bruine verkleuring van het gebit. Alternatieven voor chloorhexidine zijn mondspoelingen met CPC (cetylpyridiniumchloride), tea tree olie en hyaluronan.

Schadelijke ingrediënten

4. Triclosan

Triclosan is een desinfecterend middel dat je tegenkomt in regulier mondwater, altijd in combinatie met alcohol omdat het niet oplosbaar is in water. Als bacteriedodend middel verstoort het het natuurlijke evenwicht van de mondflora.

5. Sacharine 

Deze kunstmatige zoetstof wordt gebruikt als smaakmaker voor mondwater, maar doet verder niets voor de mondgezondheid zoals de natuurlijke zoetstof xylitol dat duidelijk wel doet.

6. Kunstmatige kleurstoffen (CL)

Knalblauw of roze in mondwater in een transparante fles trekt in het winkelschap meer aandacht en ziet er aantrekkelijk uit. Maar kunstmatige kleurstoffen zijn nare chemicaliën die je wat ons betreft niet in de mond zou moeten nemen. Als mondwater al aantrekkelijker gemaakt moet worden met een kleurtje, kan dat prima met natuurlijke kleurstoffen. 

Conclusie

Tot zover de lijst van middelen in mondwater, die je zou moeten mijden. Merkwaardig genoeg komen ze veelvuldig voor in reguliere mondwaters. Deze formules hebben op de lange duur een negatief effect op je mondgezondheid.

Een mondspoeling na het tanden poetsen heeft wel degelijk voordelen. Het reinigt ook de plekjes waar de tandenborstel niet bij komt en spoelt na het flossen de laatste restjes tandplak van je tanden. Het zorgt daarmee voor een extra schoon en fris gevoel. Daarbij is het wel belangrijk dat het mondwater mondvriendelijk is. Bevat het ingrediënten uit de bovenstaande lijst, dan wegen de voordelen beslist niet op tegen de nadelen.

Mondvriendelijk mondwater

Goede ingrediënten in mondwater

Gelukkig zijn er ook mondwaters zonder deze voor de mondgezondheid schadelijke ingrediënten.

Dat zijn onder andere:

  • Actieve zuurstof
  • Zink
  • Xylitol
  • Natrium (zout)
  • Natriumbicarbonaat (zuiveringszout)
  • Etherische oliën, bijvoorbeeld tea tree
  • Aloë vera
  • Kokosolie
  • Geactiveerde koolstof

Top 3 beste mondwaters

Deze mondwaters bevatten uitsluitend mondvriendelijke ingrediënten:

1. RyttPro Mondwater Magic Mint

Dit mondwater werkt krachtig met behulp van de formule OZ-3X, zink en CPC. Samen pakken ze de schadelijke bacteriën aan, maar laten de nuttige microben ongemoeid. Zo blijft je mondflora intact. OZ-3X breekt ook nog eens de stinkende zwavelgassen af die worden geproduceerd door de schadelijke, anaerobe bacteriën. Dit mondwater maskeert een slechte adem dus niet, maar pakt het bij de bron aan door de verantwoordelijke geur op moleculair niveau af te breken.

CPC is een veilige bacteriedodende stof, die anaerobe bacteriën ontmantelt door hun celmembraan binnen te dringt, waardoor deze lekt en de bacterie uitschakelt. Ook zink is een veilig maar effectief middel tegen schadelijke bacteriën.

Kortom: driedubbele bescherming tegen cariës (gaatjes) tandvleesproblemen. Dit mondwater heeft een milde mint-smaak.

RyttPro mondwater

2. JuliBrite Mondwater

JuliBrite Mondwater bevat een unieke actieve zuurstofformule, die wordt gegenereerd door honing. 

Schadelijke anaerobe bacteriën kunnen slecht tegen zuurstofmoleculen, maar de nuttige bacteriën hebben er geen last van. Zo ondersteun je je mondflora. Zuurstofmoleculen neutraliseren daarnaast de stinkende zwavelverbindingen, die verantwoordelijk zijn voor een slechte adem.

Zink ondersteunt de strijd tegen schadelijke bacteriën, maar is ook onschadelijk voor het nuttige deel van de mondflora. Hyaluronan is een lichaamseigen enzym met een natuurlijke bacterie-bestrijdende en anti-oxiderende werking. Door dit extra toe te voegen verzorg je je tandvlees en help je irritaties en ontstekingen voorkomen.

JuliBrite mondwater en tandpasta

Xylitol geeft niet alleen een prettige smaak, het heeft ook nog tal van gunstige effecten op het gebit en de mondholte. Onder andere verlaagt het de zuurgraad in de mond en zorgt het ervoor dat bacteriën zich moeilijker als tandplak op de tanden vestigen. Minder tandplak betekent ook minder tandsteen, cariës (gaatjes) en tandvleesontstekingen.

3. OxyFresh mondwater Lemon Mint

Dit Oxyfresh Mondwater met zink en de bruisende formule Oxygene zorgen op een mondvriendelijke manier voor het goede evenwicht van de mondflora. De effectieve formule Oxygene oxideert tevens de stinkende zwavelgassen, die zorgen voor een slechte adem.

Ook dit mondwater bevat xylitol vanwege de gunstige eigenschappen voor je mondgezondheid. De zachte weefsels in je mond worden gehydrateerd en verzorgd door aloë vera en de frisse citroen-mint smaak stimuleert de speekselklieren.

Oxyfresh mondwater