De nadelen van een anti-knarsbitje
Als je tandenknarst, is een anti-knarsbitje de goedkoopste en snelste manier om je gebit te beschermen tegen verdere schade. Echter, er kleven er ook nadelen aan.
1. Gewenningsproces
Om te beginnen is het niet natuurlijk om tijdens je slaap iets in je mond te hebben, dus zul je er ten alle tijde aan moeten wennen. Dat maakt een goede pasvorm extra belangrijk.
2. Moeilijk op maat te maken
Niet alle anti-knarsbitjes zijn even gemakkelijk op maat te maken. Als het niet goed lukt, blijft het anti-knarsbitje niet goed op z’n plaats zitten en kan het uit je mond vallen. In dat geval kun je toch weer gaan tandenknarsen, als je er niet wakker van wordt.
3. Te dik of te groot
Ditzelfde geldt voor de omvang van het anti-knarsbitje, hoe dikker en groter, hoe meer materiaal je in je mond hebt en hoe onwenniger je daarop zal reageren. Daarbij kunnen zelfs je kaken in een andere stand komen te staan, wat natuurlijk ook niet de bedoeling is.
4. Hogere speekselproductie en kokhalzen
Sommige mensen melden dat zij door een anti-knarsbitje een overvloed aan speeksel in de mond krijgen en dat het doorslikken daarvan zelfs kan leiden tot de neiging tot kokhalzen.
5. Verstoring van je nachtrust
Word je regelmatig wakker van een te dik of slecht passend anti-knarsbitje, dan is dat ook niet bevorderlijk tegen het tandenknarsen. Een goede nachtrust helpt mee om van het knarsen af te komen.
Nadelen beperken
Omdat het dragen van een anti-knarsbitje je gebit beschermt, is het belangrijk om deze nadelen zoveel mogelijk te beperken:
- Kies voor een anti-knarsbitje van zo dun mogelijk materiaal. Hoe minder materiaal je in je mond hebt, hoe minder het gaat irriteren. Het moet echter wel sterk zijn want als je het binnen no time kapot bijt heb je er ook weinig aan.
- Lees de gebruiksaanwijzing voor het op maat maken van een anti-knarsbitje zorgvuldig door en voer het werkje in alle rust uit.
- Ben je niet zo’n knutselaar, kies dan voor een anti-knarsbitje dat echt heel simpel is te vormen. (TonsilFresh Direct Fit)
- Kies je voor een anti-knarsbitje dat je via de “kook en bijt” methode passend moet maken, kies dan voor één die je nogmaals kunt vormen als het de eerste keer niet goed lukt.
- Duw of zuig tijdens het vormen het zachte bitje goed tegen je tanden en kiezen aan.
- Om te wennen aan het anti-knarsbitje, kun je het voordat je ermee gaat slapen ook eerst in wakkere toestand indoen.
Hiermee zou je als het goed is de nadelen wat betreft de pasvorm zo veel mogelijk kunnen beperken. Toch zal het even wennen zijn, maar dat geldt evengoed voor een kostbare splint van de tandarts.
In de Top 10 beste bitjes tegen tandenknarsen kun je meer lezen over waar een goed anti-knarsbitje aan moet voldoen. Tevens staan in de Top 10 de voors en tegens van verschillende anti-knarsbitjes, zodat je nog beter je keuze kunt maken.
Een anti-knarsbitje lost de oorzaak van het tandenknarsen niet op
Een laatste nadeel betreft het aandeel van het dragen van een anti-knarsbitje in de behandeling van tandenknarsen. In tegenstelling tot wat vroeger werd gedacht ligt de oorzaak van tandenknarsen in de meeste gevallen niet aan de stand van tanden en kiezen.
Een bitje in je mond beschermt weliswaar je gebit tegen nog meer schade maar is niet in staat om de oorzaak, de reden waarom je tandenknarst, weg te nemen.
Hiervoor zul je naast het aanschaffen en wennen aan een anti-knarsbitje moeten onderzoeken wat deze oorzaak is en hoe je die weg kunt nemen of verminderen. Hierover kun je meer lezen in de artikelen Oorzaken van bruxisme en Tandenknarsen behandelen.