Auteur: Elisabeth Telsa – laatst bijgewerkt 15 september 2023
Tijdens een zwangerschap gebeurt er veel in het lichaam en dat geldt zeker voor je gebit en mondholte. Door hormonale veranderingen en monddroogte komt een slechte adem tijdens de zwangerschap nogal eens voor. In dit artikel kijken we naar de oorzaken van een slechte adem tijdens de zwangerschap. Uiteraard geven we tips en middelen om een slechte adem te verhelpen.
Oorzaak slechte adem tijdens zwangerschap
Deze factoren beïnvloeden de mondgezondheid tijdens een zwangerschap negatief:
1. Tandvleesontsteking
Tandvlees wordt gevoeliger door hormoonschommelingen, waardoor het minder afweer heeft tegen tandplak-bacteriën. Bloedend tandvlees wijst doorgaans op een beginnende infectie. Bij verwaarlozing kan de ontsteking dieper doordringen en leiden tot parodontitis, ontsteking van het kaakbot. Dit leidt tot de losse en uitgevallen tanden, die in het verleden werd gezien als de onvermijdelijke prijs voor het krijgen van een kind.
Infecties zijn niet alleen slecht voor jouw eigen lichaam. De stoffen die hierbij vrijkomen belanden via de placenta ook bij je ongeboren kind. Uit onderzoek blijkt dat parodontitis invloed kan hebben op het geboortegewicht en het moment van geboorte.
2. Droge mondklachten
Voldoende speeksel dient als natuurlijke bescherming van het gebit en tandvlees en neutraliseert de zuurgraad in de mond. Een tekort aan speeksel is zeker niet voorbehouden aan zwangere vrouwen. Maar met name in de eerste 3 maanden van de zwangerschap is de kans op een droge mond door verschillende oorzaken groter. Om te beginnen verloopt de vochthuishouding in het lichaam anders omdat er meer bloed aangemaakt wordt. De normale hormonale veranderingen hebben invloed, maar ook een eventuele zwangerschapsdiabetes. En dan zijn er nog de bijwerkingen van eventuele medicatie. Tot slot kunnen ook slaapproblemen zorgen voor een gebrek aan speeksel.
Als je zwanger bent kunnen meerdere factoren tegelijk optreden, zodat ze elkaar versterken. Droge mondklachten zijn onaangenaam en hebben een negatief effect op je mondgezondheid, die tijdens een zwangerschap toch al flink te lijden heeft. Bovendien is er bij een droge mond een veel grotere kans op een slechte adem
3. Meer zuren
Trek in zoetigheid komt vaak voor tijdens de zwangerschap. Ook andere smaaksensaties, bijvoorbeeld zuur, kunnen onweerstaanbaar zijn. Suikers vormen het voedsel voor de schadelijke mondbacteriën, die ze omzetten in zuren. Zoals bekend tasten deze zuren het tandglazuur aan, waardoor cariës (gaatjes) op de loer ligt. Zure voedingsmiddelen tasten het gebit direct aan.
Als je in de eerste maanden van de zwangerschap last hebt van ochtendmisselijkheid en moet braken, komt er ook zuur in je mond. Maagzuur is een heel sterk zuur.
Maatregelen tegen een slechte adem tijdens de zwangerschap
Een slechte adem is een symptoom dat wijst op andere problemen, zoals tandvleesontsteking. Het is goed om tijdens de zwangerschap extra aandacht te besteden aan je mondhygiëne. Zo voorkom je niet alleen een slechte adem, maar beperk je de aanslag op je mondgezondheid en je gebit.
Tip 1: Mondvriendelijke tandpasta
Tandpasta moet uiteraard de schadelijke bacteriën in je mondholte bestrijden en de tandplak van je gebit verwijderen. Dat doen alle tandpasta’s wel, maar ze respecteren niet allemaal het natuurlijke evenwicht van de mondflora. Dat komt omdat ze ook de nuttige bacteriën om zeep helpen, die je nodig hebt om de schadelijke onder controle te houden. Een evenwichtige mondflora is belangrijk voor je mondgezondheid en voor een frisse adem, juist ook als je zwanger bent.
Kies daarom voor een effectieve, maar milde tandpasta. Bijvoorbeeld JuliBrite tandpasta met een unieke actieve zuurstofformule, xylitol en het natuurlijke ontstekingsremmende enzym hyaluronan.
Ook RyttPro Tandpasta Magic Mint met de krachtige, maar milde formule OZ-3X is een goede mogelijkheid. Andere mondvriendelijke tandpasta’s zijn die van Oxyfresh, Dr. Brite en UK Organics. Bijkomend voordeel is dat deze tandpasta’s geen nare chemicaliën en rare kleurstoffen bevatten. Wel zo gezond voor je kind.
Met een elektrische tandenborstel kun je goed poetsen zonder al te veel druk te zetten op het tandvlees. Verdraag je die niet, gebruik dan een zachte tandenborstel.
Tip 2: Flossen, rageren of stokeren
Tandvleesontstekingen kunnen ook ontstaan tussen je tanden en kiezen. Omdat je hier met de tandenborstel niet bijkomt is het belangrijk om dagelijks te flossen of de interdentale ruimten met ragertjes of tandenstokers te reinigen. Vanwege de hogere kans op tandvleesontstekingen is dit extra belangrijk als je zwanger bent.
Tip 3: Een goede mondspoeling
Na het tandenpoetsen en flossen of rageren je mond spoelen met mondwater reinigt het gebit nog eens extra. Een uitstekend idee, maar let ook bij mondwater goed op de ingrediënten. Net als tandpasta is er mondwater dat het natuurlijke evenwicht verstoort en mondvriendelijk mondwater dat de mondflora juist ondersteunt. De mondwaters van de bovengenoemde merken JuliBrite, RyttPro, Oxyfresh, Dr. Brite en UK Organics voldoen hieraan.
Tip 4: Reinig je tong
Terwijl de meeste mensen goed poetsen om tandplak van het gebit te verwijderen, wordt de tong vaak vergeten. Op de ruwe achterkant van de tong blijft gemakkelijk witte aanslag hangen. Die is vergelijkbaar met tandplak en bevat dezelfde schadelijke bacteriën, die met hun stinkende gassen verantwoordelijk zijn voor een slechte adem en andere mondproblemen.
Poetsen je tong nooit met je tandenborstel. Die is niet geschikt voor het zachte, ruwe tongweefsel en bovendien ga je door de hoge kop van de tandenborstel al snel kokhalzen. Daar zit je natuurlijk niet echt op te wachten.
Kies voor een Schone tong Pakket van JuliBrite of RyttPro. Die bevatten allebei een effectieve, dubbelzijdige tongreiniger en een product waarmee je het borstelen nog intensiever maakt. Je borstelt je tong met de borstelkant en een beetje gel of foam en veegt met de schraperkant je tong schoon.
Tip 5: Een Frisse adem pakket
Ga voor een totaalbehandeling tegen een slechte adem voor een Frisse adem pakket. Uiteraard verzorgt de producten daarvan je gebit en tandvlees op een milde mondvriendelijke manier. Aanraders zijn de RyttPro Frisse Adem Kit en het Oxyfresh Frisse adem Pakket. Ze bevatten tandpasta, mondwater en een goede tongreiniger voor de benodigde extra aandacht voor je mondhygiëne tijdens je zwangerschap.
Tip 6: Verhelp droge mondklachten
Droge mondklachten zijn altijd in het voordeel van de schadelijke anaerobe bacteriën. Zij zorgen er niet alleen voor dat de kans op een slechte adem groter wordt, maar kunnen ook andere problemen opleveren als cariës (gaatjes) en tandvleesontsteking. Met de bovengenoemde mondzorg-producten voorkom je verdere uitdroging van de mondweefsels en verzuring van de mond. Bovendien ondersteunen ze de mondflora.
Als dat niet genoeg is, kun je tussendoor speciale producten tegen een droge mond gebruiken. Spray in de loop van de dag een paar keer met Moist-R Moisturizing Mouth Spray om je mond te hydrateren en je gebit te verzorgen. Ook Moist-R Hydrating Chewing gum of Moist-R Xylitol tablets for Dry Mouth met de natuurlijke zoetstof xylitol zijn hier heel geschikt voor.
Daarnaast is het belangrijk om voldoende water drinken als je zwanger bent. Je lichaam produceert extra bloed en slaat waterreserves op. Voldoende water drinken helpt niet alleen om monddroogheid te voorkomen, maar zorgt ook voor doorspoeling waardoor organen beter kunnen functioneren.
Meld droge mondklachten tijdens zwangerschap ondanks deze maatregelen wel aan je huisarts. Mogelijk wordt het tekort aan speeksel veroorzaakt door zwangerschapsdiabetes, bloedarmoede of hoge bloeddruk.
Tip 7: Bescherm je gebit tegen zuren
Spoel je mond na met water na een snoep- of eetmoment. Heb je gebraakt, poets dan niet direct je tanden. Het maagzuur in braaksel maakt het tandglazuur tijdelijk zachter. Als je op dat moment gaat poetsen, slijt het glazuur veel sneller dan normaal. Net als bij het eten en drinken van zure voedingsmiddelen kun je beter minimaal een half uur wachten met tanden poetsen. Spoel je mond wel direct met water, dat helpt om de zuren te neutraliseren.
Tip 8: Vermijd de tandarts en mondhygiënist niet
Laat de afspraken gewoon doorgaan, maar geef wel aan dat je zwanger bent. Mogelijk moeten er andere keuzen worden gemaakt bij onderzoeken of behandelingen, om deze veilig te houden voor je ongeboren kind. Röntgenfoto’s en verdovingen zullen bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap alleen gebruikt worden als het niet anders kan.
Soms kunnen behandelingen worden uitgesteld tot na de geboorte, maar wacht bij tandvleesontstekingen of kiespijn niet te lang met naar de tandarts gaan. Ze leveren fysieke stress op, die ook voelbaar is voor je kind. Bloedend tandvlees dat je zelf niet kunt verhelpen met een betere mondzorg is een teken dat je naar de tandarts of mondhygiënist moet gaan.
Bronnen
National Library of Medicine: Relationship between halitosis and periodontal disease – associated oral bacteria in tongue coatings
National Library of Medicine: Toothbrushing versus toothbrushing plus tongue cleaning in reducing halitosis and tongue coating: a systematic review and meta-analysis