Auteur: Eduard Esch – laatst bijgewerkt 2 oktober 2024

Mondwater met chloorhexidine is vanwege de bijwerkingen als verkleuring van de tanden en het verstoren van het natuurlijke evenwicht van de mondflora niet geschikt voor langdurig, dagelijks gebruik. Maar toch wil je een frisse adem en daarbij helpt een antibacterieel middel. Het bestanddeel cetylpyridiniumchloride, afgekort CPC, biedt een goed alternatief. In dit artikel gaan we kijken waarom en hoe je het kunt gebruiken.

Wat is CPC precies?

CPC komt niet in de natuur voor, maar wordt gemaakt van pyridine en cetyl-chloride. Deze verbinding vormt een veilig en zeer effectief antiseptisch middel. CPC doodt verschillende soorten bacteriën, waaronder de schadelijke soorten die deel uit maken van tandplak. Omdat tandplak het begin is veel gebits- en tandvleesproblemen, is dit een groot voordeel.

Een schone mond met CPC

CPC bestrijdt daarnaast schimmels en zelfs een aantal virussen, waaronder virussen die luchtweginfecties veroorzaken. Het wordt al langere tijd gebruikt als antiseptisch middel in hoestsiroop en zuigtabletten tegen keelpijn. Ook bij behandelingen van ernstige infecties in de mond, zoals tandvleesontsteking, wordt CPC met succes gebruikt als alternatief voor chloorhexidine.

Ondanks deze geweldige effectiviteit is CPC verder onschadelijk, voor jouzelf en voor de nuttige microben die deel uitmaken van de mondflora. Dat maakt CPC een bijzonder geschikt ingrediënt voor mondwater. Je kunt het zonder problemen of bijwerkingen dagelijks gebruikt en het blijft dan 3 tot 5 uur werkzaam in de mond.

Mondwater met CPC

Het natuurlijke evenwicht van de mondflora is belangrijk voor je mondgezondheid op langere termijn en daarmee voor het behoud van je gebit. Daarnaast heeft de mondflora ook effect op je algehele gezondheid. Veel antiseptische midden, zoals chloorhexidine, verstoren de mondflora door niet alleen de schadelijke, maar ook de nuttige microben te doden. Een mild en mondvriendelijk antiseptisch middel als CPC is dus een uitkomst.

RyttPro mondwater met CPC

RyttPro Fresh® Breath Mouthwash Magic Mint is een effectief en veilig mondwater, dat je gerust iedere dag kunt gebruiken zonder je mondflora geweld aan te doen. Behalve CPC en zink bevat het de gepatenteerde formule OZ-3X™. Samen pakken die drie ingrediënten de schadelijke bacteriën effectief aan en beschermen ze je gebit en tandvlees. OZ-3X™ doet nog meer: het neutraliseert de stinkende zwavelgassen die de schadelijke bacteriën uitscheiden op moleculair niveau. Dat betekent dat je direct een frissere adem hebt.

Tong reinigen met CPC

De schadelijke bacteriën die in tandplak zitten, leven ook in grote getale op je tong. Zij kunnen zich goed verstoppen in het ruwe weefsel, tussen de tongpapillen in. Daarom is het een goed idee om iedere dag je tong te reinigen als je een schonere mond en een frissere adem wil.

Allereerst een waarschuwing: een tandenborstel is geen geschikt gereedschap om het zachte weefsel van je tong te reinigen, de borstelharen zijn bedoeld voor hard tandglazuur. Bovendien is de kop van een tandenborstel te hoog, zodat je niet achterop je tong kunt komen.

Een veel beter idee is de tongreiniger van JuliBrite®, die bestaat uit een tongschraper en tongborstel in één. Met de borstelkant, voorzien van fijne zachte haartjes, kun je je tong goed borstelen en met de schraperkant schraap je de aanslag van je tong.

Ook op je tong kan CPC zeer goede diensten bewijzen. Je vindt het in JuliBrite® Tongue Gel, waar het, samen met zink, de schadelijke bacteriën tussen je tongpapillen bestrijdt. Maar met respect voor je mondflora.

JuliBrite tongreiniger en Tong-gel met CPC

De JuliBrite® Schone Tong Kit bevat zowel de effectieve tongreiniger als de tong-gel.

Een andere optie voor de tong met CPC is Bergenfeld™ Tongue Cleaning Serum. Met Bergenfeld™ Tongue Cleaning Serum reinig en verzorg je je tong intensief, maar ook weer met veilige, mondvriendelijke ingrediënten.

Links